|
Quick Contact
+123 456 5532

Silver och silversmed

För många kan det vara förvånande att människan genom tiden faktiskt värderat silver högre än guld. Silver är idag en av de absolut populäraste smyckes metallerna av flera anledningar. Silver har en enastående lyster plus att metallen är betydligt billigare än platina och guld. De allra flesta smyckestillverkare börjar sin bana med att arbeta med silversmide. Silver leder värme väldigt bra och när man bemästrar lödningsteknik på silver blir det enklare att arbeta med guld. Många smyckesdesigners föredrar dock att endast arbeta med silver och många har gjort livslång karriär.

En nackdel med denna vackra metall är missfärgning. Det krävs lite arbete och omsorg för att hålla sina silversmycken i gott skick och det är ett bra tips att förvara smycken som inte används i behållare eller skyddande påsar. Precis som guld är silver en mjuk metall som behöver legeras med hårdare metaller för smyckestillverkning. Detta görs för att förbättra hållbarheten och för att klara daglig användning.

Den mest kända och vanligaste silverlegeringen kallas sterling silver. Blandningen består av 92,5 procent silver och resterande procent utgörs av andra metaller som exempelvis koppar.

En legering som är mer värdefull än sterling silver är Britannia silver. Blandningen är minst 95,84 procent silver och används vid viss smyckestillverkning. Smyckesdesigner och tillverkare stämplar delar av smycket med 958 för Britannia silver och 925 för sterling silver.

Sterling silver är den legering som används mest idag. Det finns dock legeringar som faktiskt inte innehåller silver över huvud taget som exempelvis tyskt silver eller nickelsilver. Dessa består istället av zink, nickel samt en del andra metaller. De kan se ut som silver och till och med ha silver med i namnet men saknar som sagt denna metall.

Att lära sig arbeta med och designa egna smycken i silver är något som vuxit i popularitet. Silver är en billig ädelmetall att arbeta med och många anser att det är både roligt och givande. Att ta steget vidare till guld blir betydligt mer dyrbart och av denna anledning väljer många att fortsätta arbeta enbart med silver. Det finns även många silversmeder som helt enkelt föredragit att arbeta med silver framför guld trots att ekonomi inte varit ett hinder. Det finns ett flertal kända silversmeder, förutom svenska Eva Attling, som nått uppmärksamhet och berömmelse internationellt för sina egna, vackra och unika designer såsom Elsa Peretti hos Tiffany & Co, Tone Vigeland, Wiwen Nilsson, Anna Greta Eker och Owe Johansson.

Leave a Reply

Handgjordasaker.se sign up form


Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur excepteur sint occaecat cupidatat non

Handgjordasaker.selogin form