|
Quick Contact
+123 456 5532

Historiska smycken

Eftersom smycken har evigt liv, är det genom dessa vi lär oss mycket om vår historia. Smycken blir aldrig omoderna och de har ofta stor betydelse för sin ägare. Kan hända att smycket gått i arv under flera generationer och på sätt finns minnen bevarade. Ett smycke passar alla, men frågan är: Vart kommer smycken ifrån och när började de egentligen tillverkas? Är det en fråga som kan besvaras?

Yrket som guldsmed är ett av världens äldsta yrken. Det äldsta smycket som är pyramiden är omkring 7000 år. I Sverige tillverkades många smycken under fornvandrings- och vikingatiden och de har hittats i Mora. Historiska smycken kan du ha även om du bär en Parajumper när du tar av dig den syns det vackra smycket direkt om det hänger runt halsen.

Solhjulet

Detta smycke består av ett grekiskt kors inuti i en cirkel, och symbolen har använts av flera olika kulturer i Asien och i Europa. I Skandinavien var det en vanlig symbol på hällristningar redan på bronsåldern.

Rovfågeln

Smycket som ska föreställa en rovfågel tros vara tillverkad på 600–500-talet före Kr. Smycket med fågeln satt på Kurganska krigares bälten om de kom från staden Kirovograd i Ukraina. Originalet vägde drygt 15 gram och det var tillverkat i guld. Denna fågelfigur är en lyckobringare och smycket är känt över hela världen.

Kronstången

Detta smycke är gjort i trä, i så kallad karvsnitteknik. Det är en teknik inom trähandeln, där man skär i trä med hjälp av en vass och tunn täljkniv. Smycket föreställer ofta en drake som var vanlig på vikingatidens runstenar. Dessa utsirade kärvar skulle lova god skörd. Från början var kronstången en statussymbol och den förekom främst i övre Dalarna. Smycket skulle hängas ovanför ett långbord och symboliserades som en rumsavdelare. Den som inte var inbjuden fick inte gå innanför stången.

Leave a Reply

Handgjordasaker.se sign up form


Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur excepteur sint occaecat cupidatat non

Handgjordasaker.selogin form