|
Quick Contact
+123 456 5532

Guld och guldsmide

Människan har sedan urminnes tider fängslats av guld dels för dess skönhet men också för dess materiella egenskaper. Guld varken korroderar eller oxiderar och endast varm klorblekning samt några sällsynta syror kan orsaka skador på metallen. Enligt nya vetenskapliga rön ska guld härstamma från universum och kommit till jorden som damm för flera miljarder år sedan. Eftersom guld har ett ovanligt stort användningsområde är det den metall som flertalet smyckesdesigner samt tillverkare föredrar att arbeta med före andra ädla metaller. En annan fördel med guld är att metallen kan återanvändas genom att smälta ner trasiga smycken eller gamla mynt och guldföremål för tillverkning av helt nya smycken.

Fördelarna är många med guld men dess stora nackdel är att metallen är väldigt mjuk. För att kunna tillverka smycken med hållbarhet blandar man guld med olika metaller för att göra metallen starkare. Juvelerare använder emellanåt rent guld på vissa delar av smycken för att höja det estetiska värdet. De metaller som vanligen legeras tillsammans med guld är koppar, silver, nickel, zink, järn, mangan, tenn, titan, och kadmium. Tyvärr kan vissa guldlegeringar orsaka allergiska reaktioner. Mest känd för detta är zink, eller fläckar på huden. Det är alltså inte guldet som är orsaken till allergiska reaktioner eller missfärgningar utan metallerna som man legerat guldet med. Därmed kan det vara viktigt att först ta reda på vilka metaller som guld legerats med innan inköp.

Karat är en term som används för både guld och ädelstenar men som har vitt skild betydelse. När man talar om karat gällande ädelstenar talar man om stenens vikt och när man talar om karat gällande guld handlar det om metallens renhet. Absolut rent guld som är helt fritt från andra metaller benämns 24 karat. En legering som endast innehåller femtio procent guld benämns 12 karat. I dag är smycken vanligen tillverkade av 14 eller 18 karat guld.

En relativt ny legering som blivit populär på senare tid består av 1 procent titan och 99 procent guld. Denna legering ger förutom förbättrad hållbarhet ytterligare ett stort plus i och med att så gott som all guldfärg behålls.

Anledningen till att guld har olika färg är att guldets färg ändras beroende på vilka metaller man legerar med. När man till exempel blandar guld med koppar får slutprodukten en mörkare gul färg. Andra färger på guld är rött, blått och grönt.

De som arbetar professionellt med guld kallas för guldsmed och inom detta yrke används ett flertal varierande metoder för behandling och formgivning av guld. Det kan handla om att fila, löda, smida, borra och såga metallen. Många gånger handlar det om ytbehandling med polering och slipning. De flesta guldsmeder besitter goda kunskaper i materialkunskap, kemi, design och matematik, ädelstensfattning, gjutning, gemmologi, gravering, emaljering och givetvis design.

Leave a Reply

Handgjordasaker.se sign up form


Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur excepteur sint occaecat cupidatat non

Handgjordasaker.selogin form