|
Quick Contact
+123 456 5532

Bärnsten

Bärnsten är en term för många hartser som avsöndrats som kåda från framförallt barrträd kallade Pinus succinifera. Bärnsten kan innehålla fossila insekter och dess färg är normalt gul, rödaktig eller brun men bärnsten existerar också som violett och grön. Bärnsten finns i mellersta och norra Europa och kan hittas i länder som Italien, Rumänien, Spanien, Japan och Mexico. För att finna bärnsten av högsta kvalitet får man söka runt södra Östersjön. De största bärnstens fyndigheterna finns i de Baltiska länderna med högst kvalitet och med bäst bevarade fossila insekter.

Även de forntida Egyptierna uppskattade bärnsten och arkeologer har funnit flertalet bärnsten i gravar från 3 200 före Kristus. Man tror att bärnstenen representerade ”tårar från Ra” och att det var betydelselöst var stenen kom ifrån.

Bärnsten är lättarbetad och har en hårdhetsgrad på 2 eller 3. Stenen används för smyckestillverkning och anses vara en ädelsten. Däremot måste en bärnsten vara minst 20 miljoner år gammal för att få kallas ”bärnsten”. Bärnsten är inte en mineral utan en så kallad organiska sten precis som pärlor och korall. På grund av det unika sätt som kåda bevarar insekter har mer än över tusen utdöda insekter identifieras tack vare bärnsten.

Leave a Reply

Handgjordasaker.se sign up form


Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur excepteur sint occaecat cupidatat non

Handgjordasaker.selogin form