|
Quick Contact
+123 456 5532

Platinum

Den mest exklusiva av alla basmetaller kallas för platina eller platinum. Denna ädla metall har vuxit i popularitet på senare tid, särskilt för val av förlovningsringar och vigselringar. En annan anledning till dess popularitet är att platina har en lyster och en kraftfull vit ton. Platina är betydligt mer sällsynt och dyrare än guld plus att metallen har en fantastisk hållbarhet. Själva ordet härstammar från Spanien och betyder på ett ungefär ”litet silver” eftersom platina påminner om silver.

Det är intressant att US Bureau of Standards använder vikter gjorda av platina. Eftersom metallen inte oxiderar behåller vikterna sin vikt för all framtid.

Platina har en hållbarhet och motståndskraft som är otrolig, vilket gör att denna metall håller en ädelsten bättre än andra ädla metaller. Det kan vara svårt att föreställa sig att platina i sin rena form faktiskt är hårdare än järn. Denna ädelmetall kräver inget underhåll och behåller utseendet på ett enastående sätt men är tyvärr inte helt motståndskraftig mot repor.

Själva termen ”platina” innefattar egentligen flera metaller såsom iridium, palladium, rutenium, rodium, osmium och platina. Även om platina är den vanligast förekommande metallen används samtliga av dessa metaller, förutom osmium, för smyckestillverkning. En normal platinalegering innehåller 90 % platina plus 10 % iridium eller 95 % platina plus 5 % rutenium som ger en starkare legering. Platina är runt 30 % mer ovanligt än guld.

De allra tidigaste spåren av platina som upptäckts av arkeologer fanns i guld som användes i begravningar i forntida Egypten redan runt 1200 före Kristus.

När forskare på 1700-talet identifierade platina som en helt ny metall upptäckte en svensk kemist (Henrik Scheffer) att man kunde smälta platina tillsammans med arsenik. Hantverkare använde platina för dekoration av porslin och forskare gjorde utrustning för laboratorier av metallen. Som förväntat visade det sig att det var mycket farligt att förädla platina med arsenik och metallen blev inte särskilt populär förrän en ny metod för förädling uppfanns på 1800-talet.

I och med att man under 1800-talet gjorde nya upptäckter av platinamalm fick smyckestillverkare upp ögonen för metallen som under början av 1900-talet blev symbolen för rikedom och hög status för kändisar. Legendariska filmstjärnan Greta Garbo dök gärna upp på film med både accessoarer och smycken tillverkade av platina.

Leave a Reply

Handgjordasaker.se sign up form


Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur excepteur sint occaecat cupidatat non

Handgjordasaker.selogin form