|
Quick Contact
+123 456 5532

Gör smycken för och med läsglasögon

En mycket rolig hobby som blivit alltmer populär under senare år är vad som på engelska kallas beading. På svenska finns det inget enstaka ord som översätter ordet men det handlar om att tillverka smycken med hjälp av pärlor av alla slag. Inte smycken i form av ett gäng pärlor som du trär på en tråd, även om det också är vackert, utan snarare att med olika tekniker skapa halsband, örhängen och ringar med små pärlor av glas eller metall.

Pärlorna du arbetar med är ofta mycket små och för det krävs det rätt belysning och skarp syn. Även om du kanske ser bra i allmänhet kan du skaffa ett par praktiska och snygga läsglasögon som du dessutom kan göra extra eleganta genom att tillverka egna glasögonremmar. Läs mer om hur du kan lära dig beading och skapa smycken som inte bara kan pryda dig utan också bli fantastiska presenter till nära och kära.

Vad du behöver

För att komma igång med dina kreationer behöver du några få saker som du enklast får tag på via hobbybutiker. Du behöver en bra nål och här finns det ett flertal alternativ som är särskilt lämpliga för att trä pärlor. En variant är ett så kallat öga där nålen öppnar sig i mitten och en annan är en pärlnål som är mycket tunn och därmed kommer igenom de minsta hålen. Det andra du behöver är pärltråd. Även här finns det många varianter men de flesta påminner om tunn fiskelina. Tråden bör alltid vara mjuk och lite elastisk men inte så mycket att den töjer ut sig.

Sist, men sannerligen inte minst, behöver du pärlor. Det är en ren fröjd att köpa pärlor eftersom det finns otroligt många färger, former och material. De populäraste varianterna är delica-pärlor som är cylinderformade och seed-beads som är runda. Ofta är de tillverkade i Japan eller Tjeckien och de kommer i små tuber eller påsar.

Lär dig grunderna

När du ska sätta igång är det viktigt att du ser bra och nu behöver du verkligen dina läsglasögon, inte minst när du ska trä nålen. Bland de mest använda teknikerna, eller stygnen som vissa kallar dem, hör följande:

  • Ladder/stege – pärlorna träs parallellt på varandra som en stege
  • Peyote Stitch – pärlorna ligger platt bredvid varandra
  • Brick/tegelstygn – en stelare variant av Peyote
  • Right Angle Weave (RAW) – ger dig möjlighet att skapa former

Det enklaste sättet att lära dig de här teknikerna är genom att gå in på YouTube och knappa in deras namn. Av den anledningen står de här också på engelska eftersom de flesta videor om seed beading är på det språket. Du kan också hitta böcker och hemsidor om hobbyn, liksom en myriad av inspirerande bilder på nätet.

Smycke till dina läsglasögon

För att inte tappa bort dina läsglasögon och göra dem extra snygga kan ditt första projekt bli att skapa en vacker kedja till dem av pärlor. Det finns särskilda små gummiöglor som du kan köpa som håller fast i bågarna ordentligt och sedan skapar du en vacker kreation med någon av de ovanstående teknikerna. Du kan till exempel göra en kedja bestående av små blommor eller en enkel, rak rem med några kul tekniker alldeles vid bågen. Det enda problemet med att göra egna accessoarer till läsglasögonen är att du inte kommer kunna sluta men samtidigt har du fått en kul hobby för livet.

Leave a Reply

Handgjordasaker.se sign up form


Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur excepteur sint occaecat cupidatat non

Handgjordasaker.selogin form