Forntida Egypten, Iran och medelhavet

I forntida Egypten bar man ofta talismaner och amuletter. Den snidade vackra lilla scarabén är relativt välkänd, likaså symbolen för livet – en ankh. Ett annat smycke som faktiskt blivit populärt igen är de flerradiga smyckena med pärlor som tillverkats av olika ädelstenar. Man gjorde även flerradiga armband smyckade med pärlor av färgade stenar såsom karnell, grön fältspat, turkos och ametist.

Det fanns två symboler som framför andra visade territoriell dignitet i forntida Egypten. Den ena var gamen Nekhbet som var beskyddare över övre Egypten och den andra var kobran som beskyddaren över nedre Egypten.

När man tillverkade juveler för den kungliga familjen använde man turkos, guld, ametist, silver och kalcedon. Juvelerarna använde även Lapis Lazuli som importerades från Afghanistan. Egypterna var dessutom skickliga på faience vilket är glas som används som glasyr på glasinlägg och lera.

Forntida Egypten hade en stark tro på att färg återspeglade olika aspekter av personligheter, vilket innebar att färgsymboliken var mycket viktig. Man förknippade exempelvis guld och gult med solen, så dessa färger användes i prydnader och kronor för farao, kungliga familjen och samt präster.

För att återställa talet för den avlidna i den andra världen satte man en grön sten i faraos mun. För att bevara själen använde man den röda hjärtamuletten medan amuletten som gav hälsa och skydd till de levande var det gyllne Udjat ögat.

Smycken som har spårats till de civilisationer som blomstrade runt Medelhavet plus vad vi nu kallar Iran daterar från cirka 3000 till 400 före Kristus. Vanligtvis handlade det om sigill och amuletter av sten. För det mesta hade dessa sigill och amuletter andlig betydelse och utsmyckades med blommönster och stjärnor. Man erbjöd smycken till gudarna och använde dessa för utsmyckningen av statyer. Kungliga gravar i antika Sumner, som dateras tillbaka till ungefär 3000 för Kristus, erbjöd arkeologerna en enormt stor samling av alla möjliga smycken såsom kronor, örhängen, halsband och stift.

Röd korall har sedan urminnes tider varit mycket högt värderad. Via arkeologiska fynd har man funnit att röd korall under en mycket lång tid varit mycket uppskattad. Korall både bearbetades och användes flitigt inom handeln. Troligtvis plockade man grenar av röd korall som vågorna sköljt upp på Medelhavets stränder. I de forntida gravarna i Schweiz har man funnit fragment av korall som antagligen var någon form av amulett. Man använde korall tillsammans med den Sumeriska gudinnans smycken och även forntida Egypten värderade den röda korallen högt. Kelterna gav korallen högt värde och utsmyckade både sadlar och vapen med den.