|
Quick Contact
+123 456 5532

Antika indiska smycken

Under minst 5000 år har smycken varit en mycket viktig del av Indiens kultur. Men man har funnit några pärlor som går hela 7000 år tillbaka i tiden och det var i Indien som världens första diamanter grävdes fram ur gruvorna. Under det tidiga Indien användes naturliga material för tillverkning av forntida smycken. Man tillverkade smycken för nästan alla kroppsdelar, t.ex. fotled, halsband, armband, hängen, smycken för näsan, tåringar, örhängen, kronor och amuletter. Juveler hade olika stilar samt design. Man använde allt från halvädelstenar till ädelstenar samt sterling silver, guld, elfenben och även koppar. Precis som med andra kulturer innebar smycken en statussymbol samt var viktiga under ceremonier, religion samt traditionella danser. Både kvinnor och män bar smycken men framförallt kvinnor, rika som fattiga, skulle smycka sig så mycket som möjligt.

Särskilt i Södra Indien har man sedan 900-talet haft tempelsmycken som vanligen bars av kungligheter. Dessa förträffliga smycken gavs ofta till templet som offer till gudarna och var tillverkade av de allra bästa materialen. Förutom kombinationer av halvädelstenar och ädelstenar som exempelvis diamanter och rubiner var det vanligt att även inkludera gudinna- och gud figurer.

Den berömda diamanten Koh-i-Noor är en av de största slipade diamanterna i världen med en vikt på hela 105,6 karat. Diamanten är en del av de brittiska kronjuvelerna. Sedan Indiens självständighet från Storbritannien år 1947 har flera regeringar gjort anspråk på ägande och begärt att diamanten returneras. Dessa begäran har avfärdats av England som menar att de erhöll diamanten lagligt.

Leave a Reply

Handgjordasaker.se sign up form


Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur excepteur sint occaecat cupidatat non

Handgjordasaker.selogin form