|
Quick Contact
+123 456 5532

Vanligaste ädelstenarna

Ädelstenar kan bestå av en rad olika material som exempelvis mineraler, bergarter samt stenmaterial. Exempelvis pärlor och bärnsten går under benämningen ädelstenar trots att de är från djur- och växtriket. Ädelstenar kan vara genomskinliga, ha en stark färg eller en naturligt lyster medan andra ädelstenar behöver en putsning för att visa lyster eller glans.

En ädelsten som används mycket i smyckestillverkningen är rubin. Rubinen har en vacker, klarröd färg som slipad kan uppnå samma höga klass som en diamant. Man har hittat rubiner i Vietnam, Afghanistan, Tanzania, Kenya och Thailand.

Safiren är en oerhört populär ädelsten som finns i flera olika färger även om den vanligaste färgen är blå (vilket själva namnet safir betyder). Safir är den tredje hårdaste mineralen efter diamanter och rubiner. Smaragden har en vacker grön färg, och namnet smaragd betyder just grön sten. Smaragden är den värdefullaste stenen inom beryllgruppen och kan hittas i Brasilien, Ryssland, Colombia, Afghanistan, Zambia, Zimbabwe och Pakistan.

Diamanten är den mest eftertraktade ädelstenen i världen och ligger i topp på Mohs hårdhetsskala. Diamanter förekommer i flera olika nyanser såsom blå, gul och grön, men det är den blåa nyansen som är mest åtrådd. En nyans som exempelvis brun-gul kan dra ner värdet på stenen.

Diamantindustrin har utsatt människor för bland annat slavarbete, men idag är marknaden under bättre kontroll. Det krävs bland annat intyg på att ädelstenen inhandlats lagligt och kommer från ett lagligt gruvbolag som följer reglerna och behandlar anställda korrekt.

En ädelstens värde bedöms från var stenen befinner sig på Mohs hårdhetsskala, och ju hårdare desto bättre. Sedan tittar man på genomskinlighet och färg. En ädelsten bör inte ha sprickor eller luftbubblor, vilka drar ner stenens värde.

Leave a Reply

Handgjordasaker.se sign up form


Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur excepteur sint occaecat cupidatat non

Handgjordasaker.selogin form